IJsselvalleipad Fotoalbums

IJsselvalleipad 2016/2017

Nadat ik op 15 december 2015 mijn ‘Pelgrimspad Plus’ in Den Helder had afgesloten ben ik op zoek gegaan naar een nieuwe wandeluitdaging voor het jaar 2016. De zoektocht bracht mij, na enkele weken zoeken en nadenken, bij het ‘streekpad’ van ‘De Hanzesteden’. Beter bekend als het ‘Hanzestedenpad’.

Het ‘Hanzestedenpad’ is een aaneengesloten wandelpad, dat voert langs en door de sterk meanderende rivier ‘De IJssel’ en de betoverende ‘IJsselvallei’. Vanaf Doesburg voert de route langs andere bekende ‘Hanzesteden’, zoals Zutphen, Deventer, Zwolle en Hattem, om uiteindelijk, via Kampen en de ‘IJsseldelta’ te eindigen in Kampen. Het originele ‘Hanzestedenpad’ kent daarnaast diverse ‘dagwandelingen’, of zoals ik ze noem, ‘aftakkingen door de IJsselvallei’. De totale lengte van het ‘Hanzestedenpad’ én de dagwandelingen bedraagt ongeveer 327 kilometer. Evenals bij mijn vorige wandelpaden start en finish ik elke etappe vanaf een treinstation.

Maar ik ben een ‘kleine avonturier’. En zoals met mijn ‘Pelgrimspad Plus’ ben ik ook nu op zoek gegaan, naar iets extra’s in het ‘Hanzestedenpad’. Na enig puzzelwerk is het idee ontstaan om er opnieuw een ‘eigen draai’ aan te geven en het ‘Hanzestedenpad’ om te toveren naar het ‘IJsselvalleipad’. De reden ligt daarin dat het ‘Hanzestedenpad’ niet direct begint op het punt waar de rivier ‘De IJssel’ ook daadwerkelijk begint. De IJssel begint zijn stroomgebied namelijk ten zuiden van de plaats ‘Westervoort’, bij de aftakking van de ‘Nederrijn’. Omdat ik graag een wandeling wil maken langs de héle rivier wil ik mijn wandeling afronden met een extra route op het einde van de IJssel. Vanaf de plaats Kampen maak ik een extra ‘rondje’ door de echte ‘IJsseldelta’. Een avontuurlijk wandelstukje, langs onbekende gebieden als het ‘Keteldiep’, het ‘Kattendiep’ en langs de ‘De Ramspol’. Hiermee komt de totale afstand van het ‘IJsselvalleipad’ uit op een afstand van 374,6 kilometer. De hele route heb ik opgedeeld in 15 etappes, waarvan de kortste 16,8 en de langste 36,6 kilometer is. 

Een andere reden om er ‘míjn draai’ van het ‘IJsselvalleipad’ aan te geven is dat het streekpad voert door het ‘geboorteland’ van mijn vader. Hij werd geboren in het kleine plaatsje ‘Voorst’, nabij Twello en Deventer. Gedurende mijn jeugdjaren ging ik er vaak met mijn ouders op vakantie bij familie. Na jaren van ‘afwezigheid’ is er een stil verlangen om de streek rondom de ‘IJssel’ weer eens op te zoeken. Mijn ouders woonden enige tijd in het kleine ‘Wilp’, ook vlak bij Deventer. Een van de wandeletappes heb ik dan ook omgeleid door dit kleine dorp, om oude mooie herinneringen op te halen, aan een jeugdtijd die ik voor geen goud had willen missen.

Het ‘IJsselvalleipad’ brengt mij langs plaatsen waar ik als kleine jongen, met neefjes en vriendjes uit de streek, heb gespeeld, gevist, gevoetbald en genoten van alles wat de ‘IJsselvallei’ te bieden heeft. De oude vriendjes ben ik door de jaren heen uit het oog verloren, maar de herinneringen blijven, als een warme douche voor het hart. Met de fotoalbums laat ik jullie meegenieten van een speciaal stukje Nederland.

Contact

Arenplukker adgroothedde@ziggo.nl