Pieterpad Fotoalbums

Mijn idee om het Pieterpad te wandelen

Sinds 1991 ben ik, na het lopen van de Sittardse Kennedymars, een enthousiaste wandelaar geworden. In datzelfde jaar liep ik ook voor het eerst de “Ronde van Zuid-Limburg” in Heerlen, een 3-daagse wandeltocht van 100km. Nog iets later, in datzelfde jaar, liep ik mijn eerste “Heuvelland 4-daagse” in Vilt-Valkenburg, waarbij ik direct koos voor de langste afstanden van 4x42km. Al snel volgden de wandelingen elkaar op en ben ik inmiddels een veel geziene wandelaar geworden bij de officiële wandeltochten. Maar ook daarnaast loop ik menig kilometertje buiten deze officiële wandelingen om. Zo nu en dan trek ik er met de trein op uit, om ook andere delen van Nederland te ontdekken. De wandelsport is mij in het bloed gaan zitten en is daarmee mijn favoriete hobby geworden.

Nadat ik met Kerstmis 2013 van mijn vrouw en kinderen een GPS apparaat heb gekregen heeft de wandelsport er voor mij een nieuwe dimensie bijgekregen. Ik kan thuis via de computer prachtige wandelingen zelf uitstippelen en overzetten in de GPS. Maar ook kant-en-klare wandelingen op internet liggen voor het grijpen.

Zo kwam ik op het idee om ook maar eens een LAW (Lange Afstands Wandeling) te lopen. Ik had dit altijd al wel in mijn gedachten, maar wist dit nooit eerder tot uitvoer te brengen. De GPS was voor mij hierin de uitkomst. Via internet kwam ik terecht op een mooie website waarop alle LAW wandelingen voor het uitkiezen waren en ook nog wel te downloaden voor de GPS. En zie, mijn idee om ook een LAW wandeling te beginnen kreeg gestalte.

Mijn eerste keuze viel op het meest bekende LAW-pad van Nederland, “het Pieterpad”. Een wandeling, met een lengte van zo’n 500km, vanaf het Groningse Pieterburen naar de bekende St.Pietersberg te Maastricht. Zo heb ik alle etappes zorgvuldig voorbereid op de computer om te gebruiken in mijn GPS.

Mijn plan is om telkens per trein naar een station te reizen dat zo dicht mogelijk bij het vertrekpunt ligt van een etappe. Daar loop ik naar toe en wandel naar het eindpunt van de etappe. Vervolgens ga ik van daaruit weer lopend naar het dichtsbijzijnde station om per trein weer huiswaarts te keren. Al die etappes heb ik zo gemaakt voor de GPS. Ook de routes van en naar de stations zijn zo uitgezocht dat ze veelal binnendoor genomen kunnen worden. Dus zo weinig mogelijk in het drukke verkeer. Ik ga drie keer ergens in een B&B overnachten, omdat dat qua afstanden niet anders gaat. Op dinsdag 3 juni 2014 ben ik gestart met de eerste etappe van Pieterburen naar Winsum. Op 25 december 2014 (1e Kerstdag) hoop ik de laatste etappe naar de St.Pietersberg te voltooien.

Via deze website zijn mijn Pieterpad belevenissen te volgen met fotoalbums, zodat anderen kunnen meegenieten van de wandeling langs het Pieterpad. En wie weet ontdek je zelf ook nieuwe dingen van ons mooie Nederland en raak je ook ‘besmet’ met het wandelvirus en komen we elkaar ooit ergens op een wandeltocht tegen.

Geschiedenis van het Pieterpad

Het Pieterpad (LAW 9) is de bekendste lange-afstand wandelroute van Nederland. De route voert van Pieterburen, aan de Groningse Waddenkust, naar de Sint Pieterberg bij Maastricht en heeft een lengte van omstreeks 492 kilometer, onderverdeeld in 26 etappes. De route voert door de meest uiteenlopende landschappen en wordt onderhouden door het Nivon.

Het Pieterpad is in het veld gemarkeerd met de internationaal bekende wit-rode merktekens van langeafstands wandelpaden (LAW) en staat in detail beschreven in twee wandelgidsen die worden uitgegeven door het Nivon. Op de Sint-Pietersberg sluit het Pieterpad aan op de Europese wandelroute GR5, die tevens onderdeel is van wandelroute E2. De GR5, die via de Ardennen en de Franse Alpen naar Nice loopt, is een van de populairste internationale wandelpaden voor Nederlandse wandelaars. Op elke etappe komen vrijwel dagelijks wandelaars van het Pieterpad langs.

Het pad is ontworpen door de Tilburgse Toos Goorhuis-Tjalsma en de Groningse Bertje Jens uit onvrede over het gebrek aan lange afstandswandelpaden in Nederland. Van 1978, toen Jens met pensioen ging, tot 1983 maakten de vriendinnen tal van wandelingen om de route uit te stippelen. Ze maakten gebruik van bestaande wandelpaden, waarbij de verbinding tussen twee paden soms dagen kostte. In 1983 werd het Pieterpad halverwege in Vorden officieel in gebruik genomen.

Op 21 april 2006 is er in Vorden een bronzen plaquette onthuld als eerbetoon aan beide dames. Ook in de boswachterij het Sleenerzand bevindt zich een monument met plaquette ter ere van de ontwerpers van de wandelroute. Het Pieterpad wordt onderhouden door een werkgroep, onder aanvoering van Maarten Goorhuis (zoon van Toos Goorhuis) en fotograaf Wim van der Ende.

In de loop van de tijd zijn er heel wat wijzigingen in het tracé van het pad gekomen. Deze wijzigingen kunnen voortkomen uit veranderingen in het landschap zelf, zoals de aanleg van de A73. Belangrijker voor de wandelaar zijn echter die wijzigingen waarbij naar mooiere routes is gezocht vanuit landschappelijk oogpunt. Er zijn door natuurontwikkeling tal van nieuwe mogelijkheden bijgekomen en de route loopt nu meer over onverharde paden. Met de herdenking van het 25-jarig bestaan van het pad op 25 oktober 2008 in Vorden werd een vernieuwd noordelijk tracé (deel I) gepresenteerd. In 2010 volgde het vernieuwde zuidelijke tracé (deel II).

Contact

Arenplukker adgroothedde@ziggo.nl